Mac OS X

A amigaspirit.hu - pegasos.hu Wiki wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Chain-Q (vitalap | szerkesztései) 2009. február 23., 12:05-kor történt szerkesztése után volt.

A Mac OS X az Apple Computer 2001-ben megjelent és azóta is folyamatosan továbbfejlesztett operációs rendszere. Szakítva a korábbi Mac OS-ek felépítésével a tízes rendszert Unix alapokra helyezték és a forráskód nagy részét a Darwin Project keretein belül nyílttá tették. A teljes váltás hátránya volt, hogy a korábbi rendszerek alá írt programokat csak a Classic nevű emulátorban képes futtatni; előnyeként viszont azt említhetjük, hogy modernebb, stabilabb általános felhasználású operációs rendszert kaptak végeredményként.


Verziók

A rendszer főbb változatai hagyományosan nagymacskákról kapják (kód)nevüket, melyek a 10.2-es verzió óta hivatalos névként is szolgálnak, a dobozon és marketing-ben is szerepelnek.

  • 2001. 10.0-es Cheetah
  • 2001. 10.1-es Puma
  • 2002. 10.2-es Jaguar
  • 2003. 10.3-as Panther
  • 2005. 10.4-es Tiger

2007 októberére várható a 10.5-ös változat, kódnevén Leopard. A Tigerhez hasonlóan a Leopard támogatja majd mind a PowerPC, mind az Intel alapú Macintosh gépeket.

Ma már elmondhatjuk az OS X-ről, hogy megjelent rá minden olyan jelentős program, amely azelőtt az OS 9-en létezett. Sőt, a Mac OS X Aqua felületkezelője mellett párhuzamosan futtatható hagyományos X11-es ablakkezelő is, így a UNIX-okra utolérhető rengeteg program közül is válogathat a felhasználó.


MacOSX Pegasos-on

A MacOSX noha nem hivatalosan, de futtatható Pegasos-on a MacOnLinux virtuális környezet segítségével. Több erre a célra készített mini Linux kernel is készült (MOLK, PegXMac), melyekkel Linux telepítése nélkül közvetlenül OSX-be bootolhatunk be gépünkön.

A lap eredeti címe: „http://wiki.pegasos.hu/index.php/Mac_OS_X
Személyes eszközök