GUI

A amigaspirit.hu - pegasos.hu Wiki wikiből

egy egyénileg beállított AmigaOS 3.1 GUI

Graphics User Interface, vagyis grafikus felhasználói felület. Olyan felület, amely a felhasználóval - általában egységesített - grafikus elemeken keresztül tartja a kapcsolatot, mint pl. ablakok, ikonok. Ellentéte a CLI, vagyis a parancssori felhasználói felület, amely általában egyszerű szöveges alapú.

A ma ismert GUI-k ősét a Xerox-nál fejlesztették ki a 70-es évek végén, a hozzá való elsődleges beviteli eszközzel az egérrel együtt. Mivel a Xerox nem védte le az ötletet, később ezt a felületet másolta le az Apple a Mac OS korai változataihoz és a Microsoft is a Windows-hoz, ezek a rendszerek aztán sok más rendszerre hatást gyakoroltak, így az AmigaOS-re is.

Érdemes megjegyezni, hogy bár a GUI-t a CLI-hez képest általában nagy teljesítményigényűnek ismerjük, már 8 bites számítógépekre is léteztek GUI-k, ilyen pl. a Commodore 64-re készített GEOS.

A legtöbb operációs rendszeren a CLI és a felette futó GUI között általában laza a kapcsolat, ezek gyengén integráltak, két külön világ, különbőző szabványokkal és lehetőségekkel. Az AmigaOS-en azonban a CLI és a GUI szorosan összefügg, és kiegészítik egymást, többek között az ARexx script nyelvnek köszönhetően amellyel GUI-s programokat vezérelhetünk parancssorból, valamint annak, hogy AmigaOS-en alapértelmezetten van GUI, nem kikapcsolható, nem távolítható el a rendszerből.

A lap eredeti címe: „http://wiki.pegasos.hu/index.php/GUI
Személyes eszközök