MUI

A amigaspirit.hu - pegasos.hu Wiki wikiből

A MUI azaz Magic User Interface egy BOOPSI-ra épülő shareware GUI gadget készlet AmigaOS-hez. Eredeti fejlesztője Stefan Stuntz. A MUI tervezésekor elsődleges szempont volt, hogy minél több munkát takarítson meg a programozónak és minél nagyobb szabadságot adjon a felhasználónak, így minközben valamennyi gadget kinézete teljesen konfigurálható, programozása is igen egyszerű, akár ARexx-ből néhány sorban írhatunk MUI-t használó programot. Külső gadgetek fejlesztése is igen egyszerű, valamint a fejlett plug-in rendszernek köszönhetően valamennyi feltelepített gadget saját beállításai beépülnek egy közös felületbe, amely a rendszer része, ezzel megkönnyítve a konfigurálni vágyó felhasználók dolgát. MUI terminológiával a gadgeteket MCC-nek hívjuk, amely a MUI Custom Class rövidítése. Terminál emulátortól kezdve a HTML parserig rengeteg minden készült el MCC-ként, amelyeket felhasználhatunk a saját programunkban is.

A fenti tulajdonságok miatt MUI-nak oroszlánrésze volt abban, hogy az AmigaOS ennyi éven át a klasszikus Amiga hardver elavulásának dacára is remekül használható rendszer maradt, hiszen pl. napjainkban olyan fontos hálózatos szofverek túlnyomó része is a MUI-t használja.

A MUI ma a MorphOS elsőszámú gadget kitje, de kiegészítőként megtalálható az AmigaOS4-ben is. A különböző platformokra készülő MUI változatok között kisebb eltérések lehetnek. A közös API a MUI 3.8-s változata, amely a legutolsó elérhető verzió M68K AmigaOS-re. Az AmigaOS4 PowerPC-natív MUI változata a 3.9-s verziószámot viseli. Jelenleg csak MorphOS-re érhető el a 4.0-s MUI, amely újításként sok más mellett pl. a beállításmódosítások valós idejű alkalmazását, új letisztultabb API-t, és további gadgeteket is tartalmaz.

Az AROS projekt közben a MUI nyílt forrású reimplementációján is dolgozik, Zune néven.

A lap eredeti címe: „http://wiki.pegasos.hu/index.php/MUI
Személyes eszközök